Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 21 to 30 of 35

Thread: Gain Optimization Script

  1. #21
    Passenger
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    36
    Yes that gain is lower than optimum. I'm in the middle of plotting hits and positions per aircraft over 24 hour periods.
    Gain tests.JPG

  2. #22
    Captain
    Join Date
    Apr 2018
    Posts
    868
    24 hour periods are sketchy.

    Intra-week changes are quite big.

    I get the impression you will soon have a dual receiver setup, one for close in traffic and another one set at higher gain

  3. #23
    Passenger
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    36
    Quote Originally Posted by wiedehopf View Post
    24 hour periods are sketchy.

    Intra-week changes are quite big.

    I get the impression you will soon have a dual receiver setup, one for close in traffic and another one set at higher gain
    Already got 3!! T-EGSY1 T-EGSY73 T-EGSY74

  4. #24
    Captain abcd567's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Toronto CYYZ
    Posts
    2,862
    @Scroggie

    If you are running dump1090-mutability ver 1.15~dev, then you can try manual method by:

    - Add RSSI column to dump1090 map (Click Here - Post #10 of mutability thread)

    - Click the title of added "RSSI" column to sort vales (high to low).

    - If there are too many entries for > -3 dBfs, reduce gain by 3 dB and observe plane-count / max range.

    - Repeat this several times till you find the "sweet point".

  5. #25
    Passenger
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    36
    Hi Captain

    I'm not trying to optimise gain, I've already done that. This was just an experiment of increasing gain overnight because there is less noise then (10dB less)

    I think crontab lines like these might do it
    00 00 * * * sudo sed -i 's/GAIN=.*/GAIN=48/' /etc/default/dump1090-mutability
    01 00 * * * systemctl restart dump1090-mutability
    00 06 * * * sudo sed -i 's/GAIN=.*/GAIN=36.4/' /etc/default/dump1090-mutability
    01 06 * * * systemctl restart dump1090-mutability

    or should the restart be:- sudo /etc/init.d/dump1090-mutability restart ?
    I have tried this half an hour ago (with appropriate timings) and ended up with no aircraft received at all I think I ended up with a gain of -36.4 so I feel I've missed something.
    Last edited by Scroggie; 2019-03-09 at 19:51.

  6. #26
    Captain
    Join Date
    Apr 2018
    Posts
    868
    Just check the config file after running the command?

    Also which crontab are you putting those entries in?

    If it is the root crontab then you don't need sudo.
    If it is the user crontab then you need sudo for systemctl as well.
    Last edited by wiedehopf; 2019-03-09 at 20:25.

  7. #27
    Passenger
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    36
    Quote Originally Posted by wiedehopf View Post
    Just check the config file after running the command?

    Also which crontab are you putting those entries in?

    If it is the root crontab then you don't need sudo.
    If it is the user crontab then you need sudo for systemctl as well.


    I did check the config file and it looked correct but on the map it was showing "-36.4" (including the quotes) and no aircraft visible so I think somethings not quite right. Resetting the gain from the map button restored it to normal.

    I don't understand which crontab is active. I used the sudo crontab -e which did make the change so I assume that is correct.
    And which is the correct command to restart dump=mutabilty? I think both work.

  8. #28
    Captain abcd567's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Toronto CYYZ
    Posts
    2,862
    Quote Originally Posted by Scroggie View Post
    ....I used the sudo crontab -e which did make the change....
    I think this is root crontab, isn't it @wiederhpof?


    Quote Originally Posted by Scroggie View Post
    ...Resetting the gain from the map button restored it to normal.....
    By "map button" do you mean the button you added by method given in Post #7 of mutability thread?


    .

  9. #29
    Passenger
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    36
    Quote Originally Posted by abcd567 View Post
    I think this is root crontab, isn't it @wiederhpof?



    By "map button" do you mean the button you added by method given in Post #7 of mutability thread?


    .
    Yes here is what happens to that button
    Map button error.JPG

    This is how it normally looks Map button normal.JPG

  10. #30
    Super Moderator
    Join Date
    May 2011
    Location
    T-NZCH1, PP:PH New Zealand
    Posts
    5,052
    Gains should be entered in +, dump1090 default amounts passed are positive. -10 is the only one that should appear -. So you are probably triggering that somewhere with an invalid value?

    Which makes too many chars to display on the line with "s

    Sent from my EML-L09 using Tapatalk
    Last edited by Oblivian; 2019-03-09 at 22:28.
    Posts not to be taken as official support representation - Just a helpful uploader who tinkers

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •