Announcement

Collapse
No announcement yet.

Archived - Beta test MLAT software for Raspberry Pi

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by tsutton View Post
    Can anyone tell me if I can use my PiZero with this?

    Thanks.
    First time I have heard of the Zero, I'm not an expert on Pi's, but looking at the spec I would imagine it will work fine, it appears to just have all the frills removed, but the Processor and Ram look ok. For the cost (assuming you are not paying the ripoff prices on certain auction sites) not a lot to lose

    John
    T-EGMC14 -- RTL2832U / R820T+ Raspberry Pi + Dump1090 with home made 8 element colinear 12m above ground level.

    Comment


    • I know tests have been done with PiZero in the office and it was working, but I don't know what build they were using.

      Comment


      • Originally posted by tsutton View Post
        Can anyone tell me if I can use my PiZero with this?
        I don't see a reason why not. But be aware You need two usb ports (DVB-T Tuner and Wifi or LAN). Therefore You will need an (micro)USB HUB.

        Comment


        • @Oblivian : Failed again, however no log created. Set as follows:
          Screenshot 2016-01-12 19.05.58.png

          Comment


          • Stop, and then run without the 'service' included and it will output startup text in the current shell you can then monitor. Just don't ctrl-z or anything to stop it.

            If it looks like it is launching Dump1090 and says "--net" in the line it may have an issue with your settings in which case Try turning OFF the BS3003 and Raw 30002 options and see if the --net remains.

            I've noticed on a few times that despite the options it was enabled on startup by default by fr24feed and turning on those outputs caused issues.
            Posts not to be taken as official support representation - Just a helpful uploader who tinkers

            Comment


            • Failed and got this...
              Log is working too. It expect only existing directory, not a file name.

              2016-01-13 07:00:51 | [time][i]Time synchronized correctly, offset -0.0007 seconds, drift -0.0000 seconds/minute
              2016-01-13 07:00:51 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:00:55 | [mlat][i]Pinging the server
              2016-01-13 07:00:55 | [mlat][i]Stats 0/0
              2016-01-13 07:00:56 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:01 | [feed][i]sent 9 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:06 | [feed][i]sent 9 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:11 | [feed][i]sent 9 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:15 | [mlat][i]Pinging the server
              2016-01-13 07:01:15 | [mlat][i]Stats 0/0
              2016-01-13 07:01:16 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:21 | [feed][i]sent 10 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:26 | [feed][i]sent 9 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:31 | [feed][i]sent 9 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:35 | [mlat][i]Pinging the server
              2016-01-13 07:01:35 | [mlat][i]Stats 0/0
              2016-01-13 07:01:36 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:40 | [feed][i]removed 1 of 11 AC
              2016-01-13 07:01:41 | [feed][i]sent 9 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:47 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:52 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:01:55 | [mlat][i]Pinging the server
              2016-01-13 07:01:55 | [mlat][i]Stats 0/0
              2016-01-13 07:01:57 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:02:02 | [feed][i]sent 8 AC in 1 packet
              2016-01-13 07:02:06 | [reader][i][0]Connection terminated
              2016-01-13 07:02:06 | [main][i]Terminating child process 27658 with SIGETERM


              and it seems, that dump1090 is executed without --net parameter..

              2016-01-12 21:47:42 | [main][i]FR24 Feeder/Decoder [0x02117000]
              2016-01-12 21:47:42 | [main][i]Version: 1.0.14-11/generic
              2016-01-12 21:47:42 | [main][i]Built on 20150828-0958 (r:master-8c35732.git/Linux/armv7l)
              2016-01-12 21:47:42 | [main][i]Automatic updates are ENABLED
              2016-01-12 21:47:42 | [main][i]Copyright 2008-2015 (c) Piotr Pawluczuk
              2016-01-12 21:47:42 | [main][i]Flightradar24 AB(http://flightradar24.com)
              2016-01-12 21:47:43 | [main][i]DNS mode: LIBC
              2016-01-12 21:47:43 | ERROR
              2016-01-12 21:47:43 | [main][i]Reader 0 started
              2016-01-12 21:47:43 | [main][i]Socket server started
              2016-01-12 21:47:43 | [main][i]MLAT data feed started
              2016-01-12 21:47:43 | [reader][i][0]Initializing reader
              2016-01-12 21:47:43 | [reader][i][0]Connecting to Generic receiver via (exe:///usr/lib/fr24/dump1090 --raw --mlat)
              2016-01-12 21:47:43 | [master][i]Starting processing thread
              2016-01-12 21:47:43 | [bs][i]Initializing server
              2016-01-12 21:47:43 | [bs][i]Starting server on 0.0.0.0:30003
              2016-01-12 21:47:43 | [mlat][i]Waiting for MLAT configuration
              2016-01-12 21:47:43 | [httpd][i]Server started, listening on 0.0.0.0:8754
              2016-01-12 21:47:43 | [reader][i][0]Connected to the receiver, authenticating
              2016-01-12 21:47:43 | [reader][i][0]Authenticated, processing messages
              2016-01-12 21:47:43 | [bs][i]New client connected 192.168.1.10:53019
              2016-01-12 21:47:44 | [reader][w][0]Setting new UTC offset: 0!
              2016-01-12 21:47:44 | [time][i]Synchronizing time via NTP
              2016-01-12 21:47:47 | [time][i]Time synchronized correctly, offset +0.0010 seconds
              2016-01-12 21:47:47 | [main][i]Feed Network client started
              2016-01-12 21:47:47 | [main][i]RAW data server started
              2016-01-12 21:47:47 | [raw][i]Initializing server
              2016-01-12 21:47:47 | [raw][i]Starting server on 0.0.0.0:30002
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][i]Downloading configuration
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]Interval: 5s
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]Latitude: 48.7782
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]Longitude: 18.6181
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]GND: YES
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]NonADSB: YES
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]Timestamps: optional
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]Max range AIR: 350.0nm
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][c]Max range GND: 100.0nm
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][i]defined 1 server
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][n]LZSL5@83.140.21.66:8099/UDP
              2016-01-12 21:47:47 | [feed][n]connecting
              2016-01-12 21:47:47 | [stats][i]Stats thread started
              2016-01-12 21:47:47 | [mlat][i]MLAT configuration received, service ENABLED
              2016-01-12 21:47:47 | [mlat][i]Starting MLAT with preconfigured position: 48.78,18.62,870.0
              2016-01-12 21:47:47 | [mlat][i]MLAT bandwidth reduction active, level 1
              2016-01-12 21:47:47 | [mlat][i]Configuring UDP connection udp://mlat-1.fr24.com:19788
              2016-01-12 21:47:47 | [mlat][i]Registering MLAT station
              2016-01-12 21:47:47 | [mlat][i]Registering MLAT station: SUCCESS
              2016-01-12 21:48:05 | [mlat][i]Pinging the server
              2016-01-12 21:48:05 | [mlat][i]Stats 0/0
              2016-01-12 21:48:07 | [feed][n]connected via TCP
              2016-01-12 21:48:07 | [feed][n]switching to UDP
              2016-01-12 21:48:07 | [feed][n]working
              2016-01-12 21:48:07 | [feed][i]sent 1 AC in 1 packet
              Last edited by RoSi; 2016-01-13, 12:50.

              Comment


              • Anyone can post change log of new beta version "1.0.16-10"?
                T-VHST9: http://vhst9.hopto.org/
                (24/7)

                Comment


                • Version 1.0.16-10 has been released few days ago to the beta and today to the stable APT repository.

                  Major changes include:
                  - For those users who feed to Flightaware and chain the data to FR24, FA MLAT data will not be sent to FR24 (mixing with ADS-B data as it previously was)
                  - Auto-upgrade script fix ($PATH was missing when running from crontab)
                  - Few steps towards restoring RPi-based MLAT

                  For all users with auto-upgrade enabled:
                  Within this release auto upgrade should be fixed, but as the script will be invoked from the previous version, it may break the feed software. Please, run upgrade manually:

                  sudo /usr/lib/fr24/fr24feed_updater.sh

                  Comment


                  • I just upgraded from 1.0.16-7. I needed to make fr24feed_updater.sh executable before this would work:
                    Code:
                    sudo chmod +x /usr/lib/fr24/fr24feed_updater.sh 
                    sudo /usr/lib/fr24/fr24feed_updater.sh
                    Then it went fine. I'm now running 1.0.16-10

                    Thanks for the easy update!

                    Comment


                    • Originally posted by vinnyspb View Post
                      Version 1.0.16-10 has been released few days ago to the beta and today to the stable APT repository.

                      Major changes include:
                      - For those users who feed to Flightaware and chain the data to FR24, FA MLAT data will not be sent to FR24 (mixing with ADS-B data as it previously was)
                      - Auto-upgrade script fix ($PATH was missing when running from crontab)
                      - Few steps towards restoring RPi-based MLAT

                      For all users with auto-upgrade enabled:
                      Within this release auto upgrade should be fixed, but as the script will be invoked from the previous version, it may break the feed software. Please, run upgrade manually:

                      sudo /usr/lib/fr24/fr24feed_updater.sh
                      I'm seeing a lot of this in the log since 1200 today.

                      Code:
                      2016-01-27 16:27:40 | [e]HTTP Response: [HTTP/1.1 400 Bad Request]
                      2016-01-27 16:27:40 | [feed][i]Failed on start, Sleeping 120 seconds
                      2016-01-27 16:29:40 | [feed][i]Downloading configuration
                      2016-01-27 16:29:40 | [e]HTTP Response: [HTTP/1.1 400 Bad Request]
                      2016-01-27 16:29:40 | [feed][i]Failed on start, Sleeping 120 seconds
                      2016-01-27 16:31:40 | [feed][i]Downloading configuration
                      2016-01-27 16:31:40 | [e]HTTP Response: [HTTP/1.1 400 Bad Request]
                      2016-01-27 16:31:40 | [feed][i]Failed on start, Sleeping 120 seconds
                      2016-01-27 16:32:46 | [time][i]Synchronizing time via NTP
                      2016-01-27 16:32:50 | [time][i]Time synchronized correctly, offset +0.0002 seconds, drift -0.0000 seconds/minute
                      2016-01-27 16:33:40 | [feed][i]Downloading configuration
                      2016-01-27 16:33:41 | [e]HTTP Response: [HTTP/1.1 400 Bad Request]
                      2016-01-27 16:33:41 | [feed][i]Failed on start, Sleeping 120 seconds
                      2016-01-27 16:35:41 | [feed][i]Downloading configuration
                      2016-01-27 16:35:41 | [e]HTTP Response: [HTTP/1.1 400 Bad Request]
                      2016-01-27 16:35:41 | [feed][i]Failed on start, Sleeping 120 seconds

                      Comment


                      • Please remind me; How can I check the feeder software version on my RPi?

                        Comment


                        • At Feeder Status page (IP:8754, ex. 192.168.0.1:8754) and at the top of page you see your version (ex. Linux/generic/armv7l/1.0.16-7)
                          T-UUMO56 | Moscow, Russian Federation

                          Comment


                          • After upgrading to 10.0.16-10, my status page reads:
                            Flightradar24 Feeder/Decoder

                            Linux/generic/armv7l/1.0.16-10

                            Updated: 15:01:27 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

                            FR24 Link: Disconnected ()
                            FR24 Radar Code: N/A
                            Aircraft Tracked (ModeS & ADS-B): 37
                            Aircraft Uploaded: N/A
                            Receiver: dvbt, Connected
                            MLAT running: NO

                            Here's the monitor.txt:
                            ac_map_size="3072"
                            build_arch="armv7l"
                            build_flavour="generic"
                            build_os="Linux"
                            build_revision="HEAD-e1849f9.git"
                            build_timetamp="20160125-0828"
                            build_version="1.0.16-10"
                            cfg_baudrate=""
                            cfg_bs="no"
                            cfg_host="127.0.0.1:30002"
                            cfg_mpx="no"
                            cfg_path=""
                            cfg_raw="no"
                            cfg_receiver="dvbt"
                            cfg_windowmode="0"
                            d11_map_size="20"
                            feed_last_config_attempt="1453925520"
                            feed_last_config_info=""
                            feed_last_config_result="error"
                            gps_tods="0"
                            last_json_utc="1453925516"
                            last_rx_connect_status="OK"
                            last_rx_connect_time="1453925515"
                            last_rx_connect_time_s="2016-01-27 20:11:55"
                            local_tods="72785"
                            mlat-ok="NO"
                            mlat-started="YES"
                            mlat_problem="no-config"
                            msg_ring_full="0"
                            msg_ring_length="0"
                            num_messages="1116"
                            num_resyncs="0"
                            rx_connected="1"
                            shutdown="no"
                            time_update_utc="1453925588"
                            time_update_utc_s="2016-01-27 20:13:08"
                            timing_is_valid="1"
                            timing_last_drift="-0.0022"
                            timing_last_offset="-0.0022"
                            timing_last_result="success"
                            timing_source="NTP"
                            timing_time_last_attempt="1453925520"
                            timing_time_last_success="1453925520"
                            timing_time_since_last_success="1453925520"

                            And here's what's in my fr24feed.log:

                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]FR24 Feeder/Decoder [0x02117000]
                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Version: 1.0.16-10/generic
                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Built on 20160125-0828 (r:HEAD-e1849f9.git/Linux/armv7l)
                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Copyright 2012-2016 Flightradar24 AB
                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]DNS mode: LIBC
                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Automatic updates are DISABLED
                            2016-01-27 14:35:22 | ERROR
                            2016-01-27 14:35:22 | [w]Detected --net argument for dump1090, disabling internal RAW feed!
                            2016-01-27 14:35:22 | [w]Detected --net argument for dump1090, disabling internal BS feed!
                            2016-01-27 14:35:22 | [httpd][i]Server started, listening on 0.0.0.0:8754
                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Reader thread started
                            2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Initializing reader
                            2016-01-27 14:35:22 | [main][i]MLAT data feed started
                            2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Connecting to Generic receiver via (exe:///usr/lib/fr24/dump1090 --net --raw --mlat)
                            2016-01-27 14:35:22 | [mlat][i]Waiting for MLAT configuration
                            2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Connected to the receiver, configuring
                            2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Configured, processing messages
                            2016-01-27 14:35:22 | [master][i]Starting processing thread
                            2016-01-27 14:35:23 | [reader][w]Setting new UTC offset: 0!
                            2016-01-27 14:35:23 | [time][i]Synchronizing time via NTP
                            2016-01-27 14:35:26 | [time][i]Time synchronized correctly, offset +0.0019 seconds
                            2016-01-27 14:35:26 | [main][i]Feed Network client started
                            2016-01-27 14:35:26 | [feed][i]Downloading configuration
                            2016-01-27 14:35:27 | [e]HTTP Response: [HTTP/1.1 400 Bad Request]
                            2016-01-27 14:35:27 | [feed][i]Failed on start, Sleeping 120 seconds
                            2016-01-27 15:41:45 | [time][i]Time synchronized correctly, offset -0.0002 seconds


                            I've tried re-starting, then complete un-install, re-install. I also show as offline on my site page. Any ideas?
                            Last edited by W9MDO; 2016-01-27, 20:49.

                            Comment


                            • Originally posted by W9MDO View Post
                              After upgrading to 10.0.16-10, my status page reads:
                              Flightradar24 Feeder/Decoder

                              Linux/generic/armv7l/1.0.16-10

                              Updated: 15:01:27 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

                              FR24 Link: Disconnected ()
                              FR24 Radar Code: N/A
                              Aircraft Tracked (ModeS & ADS-B): 37
                              Aircraft Uploaded: N/A
                              Receiver: dvbt, Connected
                              MLAT running: NO

                              Here's the monitor.txt:
                              ac_map_size="3072"
                              build_arch="armv7l"
                              build_flavour="generic"
                              build_os="Linux"
                              build_revision="HEAD-e1849f9.git"
                              build_timetamp="20160125-0828"
                              build_version="1.0.16-10"
                              cfg_baudrate=""
                              cfg_bs="no"
                              cfg_host="127.0.0.1:30002"
                              cfg_mpx="no"
                              cfg_path=""
                              cfg_raw="no"
                              cfg_receiver="dvbt"
                              cfg_windowmode="0"
                              d11_map_size="20"
                              feed_last_config_attempt="1453925520"
                              feed_last_config_info=""
                              feed_last_config_result="error"
                              gps_tods="0"
                              last_json_utc="1453925516"
                              last_rx_connect_status="OK"
                              last_rx_connect_time="1453925515"
                              last_rx_connect_time_s="2016-01-27 20:11:55"
                              local_tods="72785"
                              mlat-ok="NO"
                              mlat-started="YES"
                              mlat_problem="no-config"
                              msg_ring_full="0"
                              msg_ring_length="0"
                              num_messages="1116"
                              num_resyncs="0"
                              rx_connected="1"
                              shutdown="no"
                              time_update_utc="1453925588"
                              time_update_utc_s="2016-01-27 20:13:08"
                              timing_is_valid="1"
                              timing_last_drift="-0.0022"
                              timing_last_offset="-0.0022"
                              timing_last_result="success"
                              timing_source="NTP"
                              timing_time_last_attempt="1453925520"
                              timing_time_last_success="1453925520"
                              timing_time_since_last_success="1453925520"

                              And here's what's in my fr24feed.log:

                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]FR24 Feeder/Decoder [0x02117000]
                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Version: 1.0.16-10/generic
                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Built on 20160125-0828 (r:HEAD-e1849f9.git/Linux/armv7l)
                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Copyright 2012-2016 Flightradar24 AB
                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]DNS mode: LIBC
                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Automatic updates are DISABLED
                              2016-01-27 14:35:22 | ERROR
                              2016-01-27 14:35:22 | [w]Detected --net argument for dump1090, disabling internal RAW feed!
                              2016-01-27 14:35:22 | [w]Detected --net argument for dump1090, disabling internal BS feed!
                              2016-01-27 14:35:22 | [httpd][i]Server started, listening on 0.0.0.0:8754
                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]Reader thread started
                              2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Initializing reader
                              2016-01-27 14:35:22 | [main][i]MLAT data feed started
                              2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Connecting to Generic receiver via (exe:///usr/lib/fr24/dump1090 --net --raw --mlat)
                              2016-01-27 14:35:22 | [mlat][i]Waiting for MLAT configuration
                              2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Connected to the receiver, configuring
                              2016-01-27 14:35:22 | [reader][i]Configured, processing messages
                              2016-01-27 14:35:22 | [master][i]Starting processing thread
                              2016-01-27 14:35:23 | [reader][w]Setting new UTC offset: 0!
                              2016-01-27 14:35:23 | [time][i]Synchronizing time via NTP
                              2016-01-27 14:35:26 | [time][i]Time synchronized correctly, offset +0.0019 seconds
                              2016-01-27 14:35:26 | [main][i]Feed Network client started
                              2016-01-27 14:35:26 | [feed][i]Downloading configuration
                              2016-01-27 14:35:27 | [e]HTTP Response: [HTTP/1.1 400 Bad Request]
                              2016-01-27 14:35:27 | [feed][i]Failed on start, Sleeping 120 seconds
                              2016-01-27 15:41:45 | [time][i]Time synchronized correctly, offset -0.0002 seconds


                              I've tried re-starting, then complete un-install, re-install. I also show as offline on my site page. Any ideas?
                              I had the same problem with the new version.
                              After some tests and analysis I decided to revert to the old version.
                              Login to your Pi and do the following:
                              Code:
                              sudo dpkg -i /var/cache/apt/archives/fr24feed_1.0.16-7_armhf.deb
                              This worked for me I'm online again.

                              Comment


                              • Thanks, but unfortunately, I don't have the older file.

                                Comment

                                Working...
                                X