Announcement

Collapse
No announcement yet.

Placering av feeds kring Vasa (EFVA)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Placering av feeds kring Vasa (EFVA)

  Hej

  Hur ligger det till med feeds kring Vasa (Finland) Verkar vara rätt dåligt med täckning på lägre höjd i området. Har en liten dongle-feeder mitt i stan i ett rätt högt våningshus som täcker fint sydväst-väst-nordväst på försvarlig höjd, men det tar ett tag innan man ser departures från EFVA.

  /Jocke

 • #2
  Hej

  Monterade upp en antenn i Kstad idag. Har en range på mellan 152 nm (NW) till 216 (S). Vet inte om det är bra eller dåligt??

  Comment


  • #3
   Medeltäckningen är ca 150-170 nm. Så 152-216 nm är över medel.

   Comment


   • #4
    EFVA9 i Smedsby

    Jag har just kommit igång i Smedsby, experimenterar med en rtl2832 usb-dvb-t sticka och en liten Acer One som kör Linux, dump1090 och fr24-feeder.
    Usb-pinnen står på översta hyllplanet på en bokhylla med en 3/4 antenn med jordplan direkt ovanpå, innomhus i ett egnahemshus av trä som ligger i en grop i Smedsby, Korsholm. Antennen är ca 2,5m ovan mark och markens höjd över havet Här är 5,2 m.
    Jag har en täckning på ca 75 - 85 Nm och plan som startar bana 34 och landar bana 16 tar jag ända ner på startbanan eller åtminstone tröskelhöjd. Tvärtom går det sämre för då dyker de upp först på ca 1000 ft. på väg söderut.
    Min id är T-EFVA9

    Comment


    • #5
     T-EFVA9 har nu utvecklats sen sist och fått en utomhusantenn ca 11 masl. Täckningen är nu vanligtvis max 180 Nm, medel 100 NM
     Har också riggat upp en station på min sommarstuga på ön Änterskär ute i skärgården nordväst Björköby.
     Antennen är ca 10masl och jag har max 250 Nm Västerut och medel 165 Nm.
     Ser plan från T-EFVA9 taxa omkring på Vasa flygfält och net till 750 fot på finalen till Umeå/Teg från T-EFVA13

     Comment


     • #6
      Originally posted by HAm View Post
      Ser plan från T-EFVA9 taxa omkring på Vasa flygfält och net till 750 fot på finalen till Umeå/Teg från T-EFVA13
      Hej,

      kul med fler mottagare runt Umeå-Vasa-Övik! Jag har F-ESNK4 på Ulvön, rakt västerut från dig, men just nu är den nere för service, snart tillbaka igen. Har även kontakt med T-EFVA7.

      Vore kul med lite utbyte av ideer, maila mig gärna på mrmac (a) fastest.cc .

      /M
      F-ESDF1, F-ESGG1, F-ESGP1, F-ESNK1, F-ESNV2, F-ESNV3 F-ESSL4, F-LFMN3
      P-ESGR, P-ESIA, P-ESIB, P-ESGF
      mrmac (a) fastest.cc

      Comment


      • #7
       Hej MrMac! Då har vi ju bra täckning av Kvarkenregionen på låg höjd över vattnet när du får igång din matare på ulvön igen! Jag kör från Änterskär med en Raspberry Pi B+, mottagaren är Nooelecs blåa rtl2832u med TXCO, antennen är ett hembygge, 8el coax colinear inne i installationsrör och som länk till Internet ett Huawei e3372h usb 4G modem och en billig mobilnätverksanslutning med Opengate och en prenumeration på dynamisk DNS adress hos No-ip så at jag kan logga in hemifrån och se hur stationen mår och göra ändringar i inställningar.
       Det är meningen att den skall stå där och surra hela vintern för sig själv om bara mina solceller och batterier håller över december- januari. Om inte, går den ju ner förstås och vaknar när spänningen kommer tillbaka.
       Körde in feeder I virtual radar server ett dygn för några dagar sedan för att få fram en översiktsbild av täckningen och som förmodat, pga terräng och skog är jag skymd i NNW och från NNO till SSO men utöver havet är det bra drag
       Screenshot_2016-08-09-20-45-04.jpg
       Attached Files
       Last edited by HAm; 2016-08-11, 06:34. Reason: Wrong picture attached

       Comment


       • #8
        Hej,

        intressant med en mottagare helt på batterier. Jag har inte testat det ännu men vet att det kan bli snålt med ström i den mörkaste perioden om man inte har väldigt stora batterier.

        Jag kör också VRS, här är täckningen för ESNK4 i svart och EFVA7 i rött.

        Screen shot 2016-08-11 at 09.21.28.png
        F-ESDF1, F-ESGG1, F-ESGP1, F-ESNK1, F-ESNV2, F-ESNV3 F-ESSL4, F-LFMN3
        P-ESGR, P-ESIA, P-ESIB, P-ESGF
        mrmac (a) fastest.cc

        Comment


        • #9
         Jättebra mottagning du har på ESNK4! Men Ulvön är ju bra mycket högre än min knöl som är 5masl + stugan och antennen lika mycket till! EFVA7 är jag inte bekant med, syns ofta på FR24 och ligger högt på listan bland finländska matare och ser ut att vara belägen i skärgården sydväst om Vasa. Mina batterier är på 320 Ah och 2x100W w monokristallina solceller
         Last edited by HAm; 2016-08-11, 09:05. Reason: Added text

         Comment


         • #10
          Jo, den sitter nästan 100möh. Ser nästan hem till dig därifrån... :-)

          UlvönSiktNorr.jpgUlvönSiktOst.jpg

          /M
          F-ESDF1, F-ESGG1, F-ESGP1, F-ESNK1, F-ESNV2, F-ESNV3 F-ESSL4, F-LFMN3
          P-ESGR, P-ESIA, P-ESIB, P-ESGF
          mrmac (a) fastest.cc

          Comment


          • #11
           Hej,

           Imponerande vilken mottagning ni lyckats med HAm och MrMac! Jag har T-ESNS4 i Kåge ca 10km norr om Skellefteå.

           Jag kör med en Raspberry Pi 2, svart dvb-t med r820t, mcx-sma adapter, flightaware bandpass filter, och 10m RG59-kabel till en hembyggt 8 segments coax collinear-antenn, delvis i 20mm vp-rör. Den sitter på hängrännan en våning upp, mot söder, ca 22möh. Jag har näst intlll fri sikt från VSV till OSO förutom en stor gran i SO precis utanför huset, mot norr är det mest skog och mitt hustak som skymmer. Jag bor på markplan i ett 2 vån hyreshus så kan tyvärr inte göra några egna fasta installationer. Jag ser landande på ESNS ner till ca 1500ft, så långt ifrån optimalt men jag letar bättre placering.

           Målet är att kunna se inrikestrafiken i Norge och Finland också, så det vore kul att höra om era byggen. Hur mycket tror ni en 10m kabel och adapter påverkar signalen? Jag har ingen förstärkare men funderar lite på det
           radar_1.jpg
           Last edited by robinleffler; 2016-08-13, 10:28. Reason: Typo

           Comment


           • #12
            Originally posted by robinleffler View Post
            Hej,

            Imponerande vilken mottagning ni lyckats med HAm och MrMac! Jag har T-ESNS4 i Kåge ca 10km norr om Skellefteå.

            Jag kör med en Raspberry Pi 2, svart dvb-t med r820t, mcx-sma adapter, flightaware bandpass filter, och 10m RG59-kabel till en hembyggt 8 segments coax collinear-antenn, delvis i 20mm vp-rör. Den sitter på hängrännan en våning upp, mot söder, ca 22möh. Jag har näst intlll fri sikt från SSV till SSO förutom en stor gran i SO precis utanför huset, mot norr är det mest skog och mitt hustak som skymmer. Jag bor på markplan i ett 2 vån hyreshus så kan tyvärr inte göra några egna fasta installationer. Jag ser landande på ESNS ner till ca 1500ft, så långt ifrån optimalt men jag letar bättre placering.

            Målet är att kunna se inrikestrafiken i Norge och Finland också, så det vore kul att höra om era byggen. Hur mycket tror ni en 10m kabel och adapter påverkar signalen? Jag har ingen förstärkare men funderar lite på det
            [ATTACH=CONFIG]7899[/ATTACH]
            Hej robinleffler! Din station funkar ju helt ok trots de begränsningar du har gällande sikt runtom. För att nå inrikestrafiken "lapplandsluftbron" åt Jyväskylä till, skulle jag byta ut RG59 mot en RG6/U med skummad PE isolering som skulle ha bara ca 2dB dämpning i stället för mera än 4 dB i nuläget. Sen skulle jag sätta en sånhär billig bredbandsförstärkare uppe vid mastroten och installera bandpass filtret mellan antenn och förstärkare och eftersom jag antar att bandpass filtret uppvisar kortslutning för DC måste det sättas in en 470 pF konding mellan förstärkare och filter.
            12V DC måste också isoleras från ingången till Usb stcka på motsvarande sätt och 12 V spärras från RF med en liten drossel i serie med 12 V+
            Jag körde min T-EFVA9 här på fastlandet "barfota" från början men efter att jag installerade förstärkaren fick jag ca 10-15 Nm till runtom och det borde räcka för dig för att få kontakt med Finska inrikestrafiken nord-syd.
            När jag bytte ut min collinear 8 el till en 16 el fick jag även kontakt med Oslo-Kirkenes när den passerar Lycksele och en bit upp.
            På T-EFVA13 ute på stugan har jag bara 2,5 m kabel RG6/u mellan antenn och mottagare, inget filter och ingen förstärkare. Experimentet fortsätter nästa sommarsäsong eftersom det nu blev avbrott p.g.a. andra tvingande orsaker.
            Last edited by HAm; 2016-08-13, 07:52. Reason: Typo

            Comment


            • #13
             Det blev lite fel väderstreck, jag har fri sikt VSV till OSO som kanske syns på kartan!

             Jag vet inte riktigt om jag hängde med helt, jag är rätt ny på det här. Funkar det med den RG6 som kjell.com säljer, art. 39426? Jag tänkte att Flightaware Pro Stick borde funka rätt bra då den har inbyggd förstärkare, men ditt förslag kanske är bättre? Jag har egentligen fler tekniska funderingar som man kanske kan ta via fr24 chatten eller mail?

             Comment


             • #14
              Hej Robin,

              Mottagaren på Ulvön är en FR24-mottagare (Radarcape) som ju är väldigt bra. Men, jag har även flera DVBT-baserade stationer, och på något ställe båda delar på samma antennsignal. Det går att få precis lika bra, (och lite bättre tom) täckning med en bra DVBT-sticka, om man har ett riktigt bra filter framför DVBTn.

              Byt tex till en 820T2, t ex Nooelecs blåa. Den kostar 8-9 dollar från Kina. Flightawares nya 1.1 kan du också överväga. Deras 1.0-sticka var ca 10-15% bättre än Nooelec T2 och den nyaste skall vara ännu bättre.

              Beroende på var man bor och hur mycket signaler det är i luften (4G800, GSM900, TV-sändare osv så kan det vara väldigt viktigt med ett bandpassfilter. FA:s är OK för priset, men har nästan 3dB dämpning och skyddar inte alls för störningar från Telias GSM900 på 960Mhz, det är för öppet där. Så på några ställen har jag ett betydligt bättre bandpassfilter med 0.8dB dämpning och -90dB på både 960 och 1200 MHz.


              Har du mätt SWR på 1090 MHz på din antenn? Det är väldigt svårt att bygga colinjära antenner utan att kunna mäta sig fram, ofta hamnar de lite fel i frekvens. Man bör ha en köpt antenn med kända prestanda att jämföra med, så man vet om det man bygger faktiskt fungerar. Kan rekommendera FAs 5dBi-antenn, bra byggd och rimligt pris från Amazon UK.

              RG59 kan betyda många olika saker, allt från en enkel basbandskabel för video som inte skall användas över 100 MHz, till ett generiskt namn för all 75 Ohm TV-kabel, så det är svårt att veta vad du har. Men en riktigt bra satellit-kabel (KTV1.1/4.8 eller liknande) kan vara en förbättring.

              Själv använder jag bara 50-Ohms-kabel och N-kontakter men det är ju en annan prisklass på såna grejer. CNT400 är en bra kabel för 10m, men den är 10mm och styv att jobba med.

              Om du skickar mig ett mail på mrmac (a) fastest.cc skall jag svara med några länkar till bra kabel och annat.

              Jag har även en mottagare utanför Vilhelmina som jag kan dela data från om du är intresserad. Den har idag bara en magnetpinne på taket men skall få en riktig antenn i September.

              Screen shot 2016-08-13 at 19.17.23.png

              /M
              F-ESDF1, F-ESGG1, F-ESGP1, F-ESNK1, F-ESNV2, F-ESNV3 F-ESSL4, F-LFMN3
              P-ESGR, P-ESIA, P-ESIB, P-ESGF
              mrmac (a) fastest.cc

              Comment


              • #15
               Hej, jo det är ett otyg med kabelspecificationerna. Den som jag kallar RG6/u är en kabel som oftast används i satellit tv sammanhang och har typ 7 mm yttre diameter med dubbel skärm och heldragen kopparkärna och därför lämpligast används med sk F-kontakter. Den finns här i landet hos bl.a Biltema och väl försedda elaffärer. Tyvärr är den yttre skärmstrumpan oftast gjord av aluminiumtråd och går därför inte att löda när man bygger colinjära koaxial antenner men i experiment- och nedledarsyfte funkar det ok. Om man skall sätta upp en colinjär som ska hålla i åratal bör man försöka hitta en RG6/u som har yttre skärmstrumpan gjord av koppartråd eller förtennad koppartråd så man kan löda ihop delarna.
               Jag har ingen antennanalysator utan har experimenterat mig fram genom att bygga en prototyp med rätt långa element, testa några dagar, korta ner elementen, testa igen och kom så småningom fram till 104 mm längd på skärmen och 5-6 mm gap mellan elementen.
               Nooelecs blå pinne med 820T2 gjorde ca 5 Nm runtom jämfört med en svart "generisk" pinne. Jag körde dem sida vid sida i två raspberry Pi B+, matade av samma antenn med signalsplitter och bytte om utgångar varannan dag för att eliminera inverkan av osymmetri i min hemgjorda splitter. I trakter med många mobiltelemaster i grannskapet är det absolut nödvändigt med bandpass filter, helst uppe vid antenn roten.
               Min förstärkare uppe vid antennen på EFVA9 består av två billiga sat-tv förstärkare kopplat i en syntetisk Push-pull konfiguration för att förbättra linearitet och brus faktor.

               Comment

               Working...
               X